Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ερχεται η φορο-κάρτα!!!!

 Από τις αρχές του έτους αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέσω των τραπεζών η φορο-κάρτα. Θα είναι ανώνυμη, δεν θα αναγράφει το ΑΦΜ το φορολογούμενου και η χρήση της θα είναι προαιρετική. Ωστόσο, όποιος τη χρησιμοποιεί θα έχει φορολογικά κίνητα.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την έκδοση και διάθεση της φορο-κάρτας, την οποία μπορούν να προμηθευτούν οι φορολογούμενοι από τις αρχές του έτους από την τράπεζα που επιθυμούν. Σε αυτήν θα καταγράφονται οι αγορές και τα στοιχεία θα μεταδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών. Στη συνέχεια ο φορολογούμενος, χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης στο Taxis θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο αρχείο των αγορών του. Με λίγα λόγια η κάρτα αυτή θα απαλλάξει τον φορολογούμενο από τη συλλογή αποδείξεων. Κάθε φορά θα θέλει ο φορολογούμενος να δει πόσες αποδείξεις έχει συγκεντρώσει, θα ανατρέχει στο ίντερνετ.
Η κάρτα αυτή δεν θα αναγράφει το όνομα και το επώνυμο του φορολογούμενου, ούτε το ΑΦΜ του. Στη μία πλευρά θα αναγράφεται ένας 19ψήφιος αριθμός και στην άλλη θα υπάρχει μία μαγνητική ταινία, όπως στις πιστωτικές κάρτες. Μόλις ο φορολογούμενος προμηθευθεί την κάρτα, θα πάρει τηλέφωνο τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών προκειμένου να δώσει το όνομά του και να γίνει η αντιστοίχιση του 19ψήφιου αριθμού με τον ίδιον.
Κάθε φορά που θα κάνει αγορές ο φορολογούμενος, θα πληρώνει, θα παίρνει την απόδειξη και στη συνέχεια το κατάστημα θα περνά την κάρτα από το μηχανάκι ΡΟS (σαν αυτό όπου περνούν οι πιστωτικές κάρτες). Με τον τρόπο αυτό θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι αγορές του. Το μηχανάκι αυτό θα στέλνει στο υπουργείο Οικονομικών ηλεκτρονικά τα στοιχεία των αγορών (αξία κλπ). Τα στοιχεία αυτά θα συγκεντρώνονται στον προσωπικό φάκελο του φορολογούμενου. Στον φάκελο αυτόν ο φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση μέσω ίντερνετ από την ιστοσελίδα του Taxis, πληκτρολογώντας το Ονομα Χρήστη και τον Κωδικό. Για το λόγο αυτό θα είναι απαραίτητη η έκδοση κωδικών για τη χρήση του Taxis. Η έκδοση των κωδικών αυτών γίνεται μέσω mail από την ιστοσελίδα του taxis (www.taxis.gr) και η αποστολή τους γίνεται συνήθως μέσα σε δύο τρεις μέρες.
Η χρήση της κάρτας θα είναι προαιρετική. Ωστόσο, για να κάνει η κυβέρνηση τη χρήση της πιο ελκυστική προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, εξετάζει μια σειρά από φορολογικά κίνητρα για τους κατόχους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου