Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Τέσσερα νομοσχέδια στο υπουργικό συμβούλιο

 Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά,  οι διαπραγματεύσεις της Λούκας Κατσέλη με την τρόικα για τις συμβάσεις, τη διαιτησία και την ευελιξία στην αγορά εργασίας ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα κατισχύουν των κλαδικών, χωρίς να ορίζεται πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά με όριο τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης. Επίσης, για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης.
Η επιχειρησιακή σύμβαση θα εφαρμόζεται για 1+1 έτος, στη διάρκεια του οποίου θα διατηρείται αμετάβλητος ο αριθμός των εργαζόμενων. Η επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί τους ίδιους εργαζόμενους ως προς τον αριθμό και όχι ως προς τα πρόσωπα ή την εργασιακή σχέση. Στις επιχειρήσεις που συνάπτουν ειδικές συμβάσεις δεν θα υπάρξει απαγόρευση ως προς την παράλληλη εφαρμογή «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις επιδομάτων και υπερωριών των εργαζομένων, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις στο στενό δημόσιο τομέα με αυτόματη μείωση των αμοιβών τους. Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αναμένεται να γίνουν οι υψηλότερες μειώσεις τελικών αποδοχών, με περικοπές υπερωριών και επιδομάτων.
Οι αλλαγές στη φορολογία θα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το «πόθεν έσχες» της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ. Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων, ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς. Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας. 
το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, για το οποίο χρειάστηκαν δύο υπουργοί και 15 μήνες μέχρι να βρει το δρόμο για τη Βουλή. Το νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης λέγεται «Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή». Σε αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, περιορισμός των επενδύσεων, που θα είναι πλέον στοχευμένες. Δηλαδή, δεν θα ενισχύονται γενικά κλάδοι (π.χ. τουριστικός), αλλά συγκεκριμένες δράσεις νέας τεχνολογίας, εξωστρέφειας και καινοτομίας. Επίσης, θα παρέχονται αυξημένες φοροαπαλλαγές και εγγυήσεις δανείων σε συνεργασία με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ειδικά σε νέους ηλικιακά επιχειρηματίες. Δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2010, γιατί πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Στο συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το σχέδιο νόμου «Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», του υπουργού Υποδομών Δ.Ρέππα και το σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», της υπουργού Περιβάλλοντος Τ.Μπιρμπίλη.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αλλαγές είναι βασικοί όροι του Μνημονίου, προκειμένου να συνεχιστεί η εκταμίευση των δόσεων. Μετά τις ΔΕΚΟ και τα εργασιακά, σειρά στη Βουλή θα πάρει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που κι αυτό αποτελεί όρο του Μνημονίου.
tvxsteam

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου