Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Απο το 3% στο 35 % η απορρόφηση κονδυλίων στην Στερεά Ελλάδα


Εκχωρήθηκαν επιπλέον 42 εκ. ευρώ στους άξονες Αειφόρου Ανάπτυξης - Ποιότητας ζωής και για την ενίσχυση δράσεων στους τομείς Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης, Υγείας και Πολιτισμού - Τουρισμού.

  Μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον περασμένο Ιανουάριο ο δείκτης απορρόφησης κονδυλίων του επιχειρησιακού προγράμματος στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας να μην ξεπερνούσε το 3%, στο διάστημα όμως των 10 περίπου μηνών που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα κατάφερε όχι μόνο να καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά να βρεθεί στην πρώτη θέση των απορροφήσεων στην ελληνική περιφέρεια.
Για τη γενική γραμματέα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνα Διαμαντοπούλου, οι πόροι του ΕΣΠΑ αποτελούν «το μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στην «Οικονομία» και θεωρεί «απόλυτη προτεραιότητα για όσους διαχειρίζονται αυτά τα κονδύλια, την απορρόφησή τους». Ηη έχουν εκταμιευθεί κεφάλαια ύψους 89 εκ. ευρώ για έργα οδοποιίας, επεκτάσεις σχολείων, ιατρικά κέντρα, έργα σε τρία λιμάνια στον νομό Εύβοιας και δράσεις περιβάλλοντος σε Ασωπό και Μεσσαπία.
«Εχουμε απορροφήσει σε έργα του ΕΣΠΑ για φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παραπάνω από το 35%, ενώ τον Γενάρη, που παραλάβαμε, η απορρόφηση ήταν μόλις στο 3%», υπογραμμίζει η Κατερίνα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα, ύστερα από πρόταση-αίτημα της γενικής γραμματέως, εκχωρήθηκαν επιπλέον 42 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στην περιφέρεια στους άξονες Αειφόρου Ανάπτυξης - Ποιότητας ζωής και για την ενίσχυση δράσεων στους τομείς Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης, Υγείας και Πολιτισμού - Τουρισμού.
«Από την πρώτη στιγμή» -συνεχίζει η κα Διαμαντοπούλου- «προσπαθήσαμε να δώσουμε έμφαση σε ενέργειες και δράσεις που προβάλλουν την περιφέρεια, προσελκύουν επενδύσεις και αναδεικνύουν την αναπτυξιακή προοπτική και τις δυνατότητές της».
Μάλιστα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιλέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτό το παγκόσμιο συνέδριο επενδύσεων που έγινε το καλοκαίρι στο La Baulle της Γαλλίας - ούσα η μοναδική από την Ελλάδα και μία από τις 8 μόνο Περιφέρειες από όλο τον κόσμο.
Σε αυτό το συνέδριο η ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε σε 500 οικονομικούς παράγοντες από όλο τον κόσμο τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στους νομούς Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας.
Ανάλογης σημασίας ήταν και η πρωτοβουλία για την επίσκεψη 23 Πρέσβεων, Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στα Καμένα Βούρλα και στόχο είχε τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με εταιρείες από τις συμμετέχουσες χώρες αλλά και την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς των χωρών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου