Πρόστιμα πρόκειται να επιβάλλει η Κομισιόν στην Ελλάδα, αν η τελευταία δεν κλείσει και αποκαταστήσει άμεσα τις παράνομες χωματερές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε νέα προειδοποιητική επιστολή στις αρχές του μήνα, με την οποία εφιστά την προσοχή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε κράτος-μέλος αν αυτό καταδικαστεί δεύτερη φορά για την ίδια υπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το «Βήμα», το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά η υλοποίηση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων της Ανατολικής Αττικής με την προκήρυξη του έργου Κορωπίου- Παιανίας. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το 2014. Για το πρόβλημα της έλλειψης δικτύων αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων είχε εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2007. Τότε οι μη συμμορφούμενοι οικισμοί ήταν 23. Το 2008 η Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας - οι μη συμμορφούμενοι οικισμοί ήταν 12. Σήμερα οι προβληματικοί οικισμοί είναι πέντε (Μαρκόπουλο, Κορωπί, Ραφήνα, Αρτεμις, Νέα Μάκρη).
Συνολικά, στην Ελλάδα υπάρχουν 745 παράνομες χωματερές οι οποίες θα έπρεπε να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί από το 2007. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τη λειτουργία 1.125 χωματερών είχε εκδοθεί το 2005 αλλά σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 316 από αυτές ενώ μένει να αποκατασταθούν άλλες 429.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν αρκεί να παύσει η λειτουργία μιας χωματερής, αλλά πρέπει να ακολουθήσει αποκατάσταση αλλά και δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.
Σημειώνεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου, όταν η Επιτροπή απέστειλε τη νέα προειδοποίηση στην Ελλάδα, δημοσιοποίησε και την εισήγησή της για την περίπτωση τριών χωματερών οι οποίες δέχονται επικίνδυνα απόβλητα στην Ιταλία. Η χώρα δεν είχε συμμορφωθεί με πρωτόδικη απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2004 και η Κομισιόν εισηγείται ημερήσιο πρόστιμο ανά χωματερή 195,84 ευρώ από την ημέρα που θα εκδοθεί η δεύτερη καταδίκη ώσπου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση και 21,42 ευρώ ανά χωματερή για κάθε ημέρα που μεσολάβησε από την πρώτη έως τη δεύτερη καταδίκη.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν έστειλε προειδοποιητική επιστολή και για τον ΧΥΤΑ στο Καλαμάκι Ζακύνθου, καθώς από το 2006 δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας ενώ λειτουργεί πλημμελώς παρ΄ ότι βρίσκεται εντός των ορίων του εθνικού θαλάσσιου πάρκου το οποίο αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta.
Τελευταία προειδοποίηση δόθηκε και για τον ΧΥΤΑ της Αθήνας (θέση Σκαλιστήρι, Φυλή). Η διαδικασία επί παραβάσει είχε ξεκινήσει το 2007 και τον Ιούνιο του 2010 κατατέθηκε η προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ λίγες ημέρες αργότερα (18 Ιουνίου) εκδόθηκε τρίμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας. Στην επιστολή της η Κομισιόν σημειώνει ότι η προσωρινή τρίμηνη άδεια έχει λήξει και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν μελέτες πυρασφάλειας και διαχείρισης των στραγγισμάτων, μετρήσεις οσμών και σκόνης, καθώς και σχέδιο για την παρακολούθηση του ΧΥΤΑ.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου